15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonką. U mnie to śliwki ale mogą być także inne, wasze ulubione np. wiśnie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na coś pysznego co dziś chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000077
Numer katalogowy
 
  • 500 g mąki,
  • szczypta soli,
  • 7 g drożdży instant (lub 20 g świeżych),
  • 100 g cukru,
  • cukier z prawdziwą wanilią (2 łyżki),
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 300 ml ciepłego mleka,
  • 100 g truskawek,
  • 100 g borówek.

Kruszonka:

  • 50 g zimnego masła,
  • 6 łyżek mąki,
  • 4 łyżki cukru.

Glazura:

  • 1 jajko,
  • łyżka mleka.

Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto - bedzie dość luźne, tzn. lekko klei sie do rąk. Posypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na blat, spłaszczamy ręką i wycinamy szklanką okrągłe bułeczki (ok.15 sztuk). Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do podwojenia objętości, pod przykryciem (np. lnianą ściereczką) na 45 minut. Teraz w każdej bułeczce robimy wgłębienie np. dnem kieliszka - dociskamy bardzo mocno, prawie do samej blachy. W ten dołeczek wsypujemy borówki lub pokrojone na 4 części truskawki. Robimy kruszonkę rozdrabniając palcami zimne masło, cukier i mąkę. Posypujemy każdą drożdżówkę i smarujemy boki rozmąconym jajkiem z mlekiem.

Czas przygotowania to ok. 20 minut plus rośnięcie 135 minut. Składników wystarcza na 15 sztuk niestety jest średnio trudne w przygotowaniu.

15 minut w 220 stopniach.

Palce lizać! Jakie pyszne wyszły te drożdżówki może świadczyć tylko fakt, że zniknęły prawie wszystkie jeszcze tego samego dnia, w którym zozstały upieczone. Ciasto jest bardzo aromatyczne przez dodatek wanilii a dodatkowo pachnie ... latem, czyli owocami pod chrupiącą kruszonką. Skuście się na jedną!





 




Chcesz być na bieżąco, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.