15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonk±. U mnie to ¶liwki ale mog± być także inne, wasze ulubione np. wi¶nie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na co¶ pysznego co dzi¶ chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000083
Numer katalogowy
 
  • 300 g m±ki,
  • 1 łyżeczka drożdży instant (lub 10 g ¶wieżych),
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 30 g płynnego masła,
  • 1 jajko,
  • 130 ml ciepłego mleka,
  • 15 g płynnego masła do smarowania.

M±kę mieszamy z sol±, drożdżami (ze ¶wieżych należy zrobić zaczyn), do ciepłego mleka dodajemy rozpuszczone masło, rozbełtane jajko i cukier - to wlewamy do m±ki i wyrabiamy elastyczne, gładkie i miękkie ciasto przez ok. 3 minuty. Odkładamy w naczyniu oprószone m±k± do wyro¶nięcia na 90 minut. Rozwałkowujemy prostok±t mniej więcej o wymiarach 40 x 20 cm. Dzielimy na 3 paski po 7 cm, a każdy z nich na 4 prostok±ty. Każdy z nich smarujemy rozpuszczonym masłem i składamy na pół. Ustawiamy je jeden za drugim, wierzchem do góry w małej keksówce. Przykrywamy ¶ciereczk± i zostawiamy na 30 minut żeby jeszcze podrosły. Wierzch również można posmarować masłem (niekoniecznie).

Czas przygotowania to ok. 30 minut plu ro¶nięcie 120 minut. Składników wystarcza na 12 porcji a co ważniejsze jest łatwe w przygotowaniu.

15 - 20 minut w 220 stopniach

Ponieważ moja siostra mieszka w Boston po prostu musiałam upiec te bułeczki. S± one bardzo popularne w Stanach. Serwuje się je w postaci chlebka złożonego z segmentów idealnych do odrywania. Dlatego my go nazywamy chlebkiem bostońskim. Orginalna nazwa to: Bułeczki z Hotelu Parker House w Bostonie a przepis zaadaptowałam z www.chleb.info.pl. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i bardzo plastyczne. Chlebek najlepiej smakuje jeszcze ciepły ... z domow± konfitur± :)





 




Chcesz być na bież±co, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.