15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonką. U mnie to śliwki ale mogą być także inne, wasze ulubione np. wiśnie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na coś pysznego co dziś chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000091
Numer katalogowy
 
  • 500 g mąki,
  • 7 g drożdży instant,
  • szczypta soli,
  • 100 g roztopionego masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 jajko,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 300 g borówek,
  • 3 łyżki cukru.

Lukier:

  • 100 g cukru pudru,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże, sól, cukier, wlać roztopione masło, wbić jajko i dolać na końcu ciepłe mleko. Ze wszystkich składników wyrabiamy elastyczne ciasto (przez kilka minut). Oprószamy mąką, przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy do wyrosnięcia na ok. 90 minut. Gdy ciasto podwoi już swoją objetość wyjmujemy je z miski na posypany mąką blat i dzielimy na 16 lub 20 części. Można rozwałkować lekko i pokroić na kwadraty lub wycinać kółka np. szklanką - jak kto woli :)

Borówki mieszamy z cukrem dosłownie trzema ruchami.

Na każdą cześć ciasta nakładamy kopiatą łyżkę borówek i zalepiamy bardzo szczelnie. Można delikatnie "zrolować" w rękach. Każdą jagodziankę układamy lepieniem do spodu, na wyłożonej pergaminem, największej blasze jaką mamy. Odkładamy przykryte do wyrośnięcia na 45 minut. Można przed pieczeniem posmarować każdą bułeczkę roztrzepanym żółtkiem z łyżką mleka - będą miały wtedy błyszczącą skórkę.

Przygotowujemy lukier mieszając energicznie cukier puder z sokiem z cytryny. Gdy jagodzianki trochę wystygną polewamy cienkim strumyczkiem lukru.

15 minut w 220 stopniach (środkowa półka, grzałka dolna i górna).

Nie ma lata bez jagodzianek! Koniecznie z leśnymi borówkami. Bardzo lubię ten przepis, bo wychodzi z niego wyjątkowo puszyste i mięciutkie po upieczeniu ciasto. Doskonałe nawet na drugi dzień, choć przyznam szczerze, że rzadko coś zostaje. Tak było i tym razem. Choć zawsze wydaje mi się, że kilka zostanie, cudownie jest patrzeć jak znikają w buźkach (nie tylko dzieci) zostawiając wszystkim na pamiątkę niebieskie języki ...

2010-08-30 23:07:08

az@tredo.pl

Miałem okazję spróbować i są faktycznie fantastyczne.





 




Chcesz być na bieżąco, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.