15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonk±. U mnie to ¶liwki ale mog± być także inne, wasze ulubione np. wi¶nie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na co¶ pysznego co dzi¶ chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000094
Numer katalogowy
 
  • 300 g m±ki,
  • 1.5 łyżeczki soli,
  • 75 g masła,
  • 2 łyżeczki suchych drożdży,
  • 75 g miękkiego sera (np. gorgonzola),
  • 150 ml ciepłego mleka,
  • zioła (dowolne, posiekane) 3 łyżki.

Do miski wrzucamy m±kę, sól, masło i drożdże. Ser mieszamy z mlekiem i ziołami (w przypadku twardego sera, zcieramy go na drobnej tarce). Wlewamy do m±ki i wyrabiamy ciasto. Będzie raczej kleiste.

Zostawiamy na 1 godzinę pod przykryciem. Wyrabiamy przez 10 sekund i znowu zostawiamy na godzinę. Po tym czasie, bez użycia m±ki, rolujemy wałeczki o grubo¶ci ok. 1 cm (jak ołówki) i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Długo¶ć dowolna.

Pieczemy do¶ć długo i w stosunkowo niskiej temperaturze. Maj± wyschn±ć, być złote i chrupi±ce.

35 - 40 minut w 160 stopniach.

Grissini to idealna propozycja dla podjadaczy i chrupaczy :) Przepis ze strony Dana Leparda o chlebie i pieczeniu. Kolejny trafiony. Tym razem zast±piłam gorgonzolę cheddarem (50 g) i ponieważ wydawały mi się ciut za słone zmniejszyłam od razu w przepisie ilo¶ć soli z 2 do 1.5 łyżeczki. Do połowy ciasta dodałam z±bek zgniecionego ¶wieżego czosnku. Podczas pieczenia obróciłam paluszki na drug± stronę bo zauważyłam, że szybciej się rumieniły od spodu. My¶lałam, że grissini doczekaj± wieczoru z lampk± wina i kawałkiem sera ale ... nie doczekały ... zostały pożarte przez ... dzieci i ich kolegów i koleżanki :) Smacznego i na zdrowie!





 




Chcesz być na bież±co, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.