15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonką. U mnie to śliwki ale mogą być także inne, wasze ulubione np. wiśnie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na coś pysznego co dziś chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000019
Numer katalogowy
 
  • 150 g mąki,
  • 2 łyżki drobnego cukru,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 325 ml mleka,
  • 100 ml śmietany kremówki (30%).

Mąkę, cukier, sól i jajka wkładamy do miski i ubijamy trzepaczką, dolewając stopniowo mleko i śmietankę. Odstawiamy ciasto na ok. godzinę w temp. pokojowej. Tuż przed smażeniem ciasto należy zamieszać, można też dodać otartą skórkę z pomarańczy, cytryny, bądź esencję waniliową.

Patelnię smarujemy cieniutko roztopionym masłem i smażymy krótko naleśniki.

Twój piekarnik może spokojnie odpocząć :) .

Na pewno każdy ma swój przepis na naleśniki, ja najczęściej robiłam je na oko, nie trzymając się żadnego. Ale kiedy spróbowałam tych naleśników z dodatkiem tłustej śmietanki do ciasta (nigdy wcześniej tego nie spotkałam), nie robię już praktycznie innych. Są baaardzo delikatne, lekko chrupiące i naprawdę cieniutkie. Właściwie jako deser lub podwieczorek. Dzieci je kochają - najlepiej tylko cukrem pudrem, czasem z nutellą, ja uwielbiam z serkiem kokosowym Danio. Polecam! Warto spróbować ... mniam.





 




Chcesz być na bieżąco, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.