15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonk±. U mnie to ¶liwki ale mog± być także inne, wasze ulubione np. wi¶nie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na co¶ pysznego co dzi¶ chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000020
Numer katalogowy
 
  • 4 jajka,
  • 130 g m±ki,
  • 120 g drobnego cukru,
  • 30 g rozpuszczonego masła,
  • 250 ml ¶mietany kremówki,
  • 100 g truskawek,
  • galaretka,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Przygotowujemy galaretkę w 450 ml wody. Myjemy i kroimy truskawki na małe kawałki.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli cukier i nadal ubijamy, następnie po 1 żółtku. M±kę przesiewamy przez sitko i delikatnie mieszamy z mas± jajeczn±. Na koniec wlewamy roztopione i wystudzone masło. Mieszamy krótko i ostrożnie aby masa nie opadła.

Foremkę smarujemy masłem i oprószamy lekko m±k±. Przelewamy ciasto i pieczemy.

Ubijamy ¶mietankę, najpierw powoli a potem coraz szybciej, na koniec dosypujemy cukier puder. Na wystudzonym cie¶cie układamy bit± ¶mietanę, truskawki i polewamy tężej±c± galaretk±. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

30 minut w 180 stopniach.

Ciasto wg pomysłu mojego synka, który został kiedy¶ królem kurkowym w przedszkolu i musiał "zapłacić podatek" w formie jakiej¶ słodko¶ci. Czasu było mało i nam troszkę spłynęła galaretka, ale i tak wszystkim poddanym bardzo smakowało. Polecam przygotowywać je razem z dziećmi. Dużo rado¶ci i wielka satysfakcja. Wykorzystałam przepis na Biszkopt Genueński, który różni się tym od zwykłego biszkoptu, że dodaje się do niego troszkę masła. Dzięki temu jest on bardziej sprężysty.





 




Chcesz być na bież±co, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.