15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonką. U mnie to śliwki ale mogą być także inne, wasze ulubione np. wiśnie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na coś pysznego co dziś chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000003
Numer katalogowy
 
  • 400 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru pudru,
  • 200 g masła,
  • 1 jajko + 2 żółtka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 1.5 - 2 kg jabłek (zdecydowanie najlepsza jest Szara Reneta),
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy dość plastyczne ciasto. Owijamy w folie i wkładamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie obieramy jabłka i ucieramy na tarce w talarki.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 3 części. 2/3 zużywamy na wyłożenie dna i boków tortownicy po czym podpiekamy w piekarniku przez ok. 10 minut.

Następnie mieszamy jabłka z cynamonem i wykładamy na przygotowane i podpieczone ciasto. Ostatnia część ciasta wałkujemy cieniutko i układamy na wierzchu lekko dociskając do boków. Można wykroić np. foremką do ciasteczek ozdobne wzorki i ułożyć na wierzchu. Ponakłuwać w kilku miejscach widelcem aby para miała ujście na zewnątrz. Po lekkim wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Ok. 1 godziny w 180 stopniach, tortownica 22 - 24 cm.

Piekłam już wiele różnych szarlotek, których przepisy będę zamieszczać systematycznie, jednak ten przepis jest bardzo dopracowany w każdym szczególe i szarlotka znika w tempie błyskawicznym :) . Ciasto nie jest za grube, nie nasiąka sokiem a jest wystarczająco miękkie przy krojeniu, gatunek jabłek tez gra dużą role.

Na koniec dodam, że jest to ulubiony deser dzieci (zwłaszcza z gałką lodów).





 




Chcesz być na bieżąco, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.