15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonką. U mnie to śliwki ale mogą być także inne, wasze ulubione np. wiśnie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na coś pysznego co dziś chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000049
Numer katalogowy
 
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 szklanki drobno utartej marchewki,
  • 1.5 szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1.25 szklanki oleju.

Jaja ubijamy z cukrem, mąkę mieszamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia, dodajemy po trochę: marchewkę, mąkę, olej i ciągle ubijamy mikserem na najwyższych obrotach.
Pieczemy w dowolnej foremce. Najlepiej okrągłej. Z połowy porcji wychodzi 12 typowych muf finek.

Posypujemy cukrem pudrem, jeszcze lekko ciepłe, wtedy lepiej się trzyma.

60 minut w 180 stopniach.

Ukochane ciasto moich dzieci :) . Właściwie smakuje każdemu kto je spróbuje. I mało kto się domyśla, że w składzie ma marchewkę. Jest wilgotne i pachnące, niektórym przypomina w smaku piernik. Bardzo zdrowe. Świetne dla alergików. Nauczyłam się je piec gdy mój synek miał uczulenie na mleko i jajka kurze. Zastępowałam je długo przepiórczymi, na jedno kurze dając 4 przepiórcze i wszystko grało. Właściwie to nie cierpię przepisów "na szklanki", tu jednak robie wyjątek, bo nie ma to większego znaczenia jakiej szklanki użyjemy, byle by wszystko odmierzać taką samą. Jest to taki podstawowy przepis na ciasto marchewkowe, często spotykam wersje wzbogacone o orzechy, rodzynki, ananasa, nawet kokos, oraz inne przyprawy: imbir, gałkę muszkatołową. Czyli w zasadzie co kto lubi. My lubimy właśnie tą prostą wersję. Spróbujcie raz a będziecie piec stałe ...





 




Chcesz być na bieżąco, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.