15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonką. U mnie to śliwki ale mogą być także inne, wasze ulubione np. wiśnie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na coś pysznego co dziś chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000061
Numer katalogowy
 
  • 4 białka,
  • 125 g cukru,
  • 125 g cukru pudru.

Ubijamy białka, aż powstaną sztywne wierzchołki (można to robić trzepaczką lub mikserem). Stopniowo dodajemy cukier nie przerywając ubijania, aż piana bedzie lśniąca. Na końcu dodajemy cukier puder i mieszamy krótko.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Szprycą wyciskamy małe wierzchołki.

75 minut w 110 stopniach.

Kiedy bezy są już gotowe wyłączamy piekarnik i zozstawiamy je w nim do całkowitego wystygnięcia.

Przepisy na klasyczne desery warto brać od najlepszych. Tym razem skorzystałam z mojej ulubionej książki Michela Roux "Jajka" i zrobiłam właśnie te słodkie beziki francuskie. Aby uzyskać kolor, wystarczy polać kilka kropel barwnika spożywczego po ściankach szprycki. Można je dość długo przechowywać w suchym miejscu i wykorzystywać do różnych deserów. Na przykład przełożyć bitą śmietaną - jak u mnie.





 




Chcesz być na bieżąco, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.