15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonk±. U mnie to ¶liwki ale mog± być także inne, wasze ulubione np. wi¶nie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na co¶ pysznego co dzi¶ chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000109
Numer katalogowy
 
  • 100 g masła,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 200-300 g dżemu wi¶niowego lub konfitury,
  • 100 g cukru trzcinowego,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 150 g m±ki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 100 ml ¶mietany kremówki.

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy połaman± na kawałki czekoladę i mieszamy. Gdy czekolada się rozpu¶ci dodajemy dżem, cukier, sól, wbijamy jajka - mieszamy. Na koniec wsypujemy m±kę z proszkiem. Do foremki na muffiny wkładamy papierowe papiloty, a do nich rozdzielamy równo ciasto i pieczemy.

Aby przygotować polewę podgrzewamy ¶mietankę i rozpuszczamy w niej czekoladę. Cało¶ć studzimy i czekamy aż zgęstnieje (ponad godzinę). Polewamy muffinki.

25 minut w 180 stopniach.

Jak to zwykle bywa u Nigelli Lawson, muffinki s± bajecznie proste! Smakuj± wy¶mienicie i nikt się nie domy¶la, że jednym ze składników jest konfitura (osobi¶cie wolę od dżemów). Wszystkie składniki wystarczy krótko wymieszać drewnian± łyżk±, do pieca i gotowe. Wła¶ciwie to s± one bardziej czekoladowe, a wisienkę czuć od czasu do czasu. I jeszcze ta pyszna polewa ... mniam mniam ...





 




Chcesz być na bież±co, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.