15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonką. U mnie to śliwki ale mogą być także inne, wasze ulubione np. wiśnie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na coś pysznego co dziś chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000105
Numer katalogowy
 
  • 250 g serka mascarpone,
  • 250 g śmietany kremówki 30%,
  • 2 żółtka,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 opkakowanie biszkoptów,
  • filiżanka mocnej czarnej kawy,
  • 2-3 łyżki Amaretto (liker migdałowy),
  • kakao do dekoracji.

Żółtka ucieramy z dwoma łyżkami cukru pudru do białości. Mieszamy z serkiem mascarpone. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietankę dodając pod koniec pozostały cukier. Mieszamy razem z serkiem i żółtkami. Do filiżanki z kawą dolewamy Amaretto. Każdy biszkopt maczamy w kawie i układamy równolegle w szklanym naczyniu. Przekładamy masą i znowu powtarzamy czynność z biszkoptami. Na wierzchu ma być masa. Posypujemy obficie kakao. Przechowujemy w lodówce. Podajemy krojąc na kwadraty.

Twój piekarnik może spokojnie odpocząć :) .

Polecam wszystkim znany, jeden z najpopularniejszych deserów ostatniego dziesięciolecia. Oczywiście nawet w samych Włoszech przepisów jest co najmniej tyle, ile u nas na rosół. A każdy region szczyci się swoim. Tym razem Tiramisu jest z dodatkiem bitej śmietany, co pozwala utrzymać dość sztywną konsystencję. Kroi się pięknie i ładnie prezentuje na talerzykach gości :) Zachęcać chyba nikogo nie muszę?





 




Chcesz być na bieżąco, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.