15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonką. U mnie to śliwki ale mogą być także inne, wasze ulubione np. wiśnie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na coś pysznego co dziś chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000005
Numer katalogowy
 
  • 250 g serka mascarpone,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 250 g wiśni w zalewie,
  • biszkopty,
  • 3 łyżki mocnej kawy - wystudzonej,
  • 2 łyżki alkoholu (Amaretto, Wiśniówka, Kahlua, brandy).

Składniki na 4 porcje.

Żółtko ubijamy z cukrem do białości, mieszamy krótko z Mascarpone, białko ubijamy osobno na sztywną pianę i dodajemy na końcu do masy - bardzo delikatnie mieszając szpatułką. Biszkopty łamiemy na małe kawałki i zanurzamy na kilka sekund w mieszance kawy i alkoholu. Układamy warstwy deseru w kieliszkach do szampana: nasączone biszkopty, na to serek, po kilka wiśni i znowu powtarzamy biszkopty, serek, wiśnie. Na górze powinien być serek. Całość posypujemy kakao bądź utartą czekoladą.

Twój piekarnik może spokojnie odpocząć :) .

W lodówce leżał serek mascarpone i prosił żeby coś z niego zrobić, wiśnie też cierpliwie czekały na swoją kolej. Miałam ochotę na coś słodkiego i szybkiego. Dlaczego nie połączyć moich dwóch ulubionych deserów w jeden? W ten sposób powstał przepyszny i błyskawiczny dodatek do popołudniowej niedzielnej kawy w ogrodzie :) czyli Black Forest Tiramisu. Nie jest zbyt słodki bo kwaśne wiśnie przełamują smak. Kto się mu oprze?





 




Chcesz być na bieżąco, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.