15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonką. U mnie to śliwki ale mogą być także inne, wasze ulubione np. wiśnie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na coś pysznego co dziś chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000007
Numer katalogowy
 
  • 180 g mielonych orzechów lub migdałów,
  • 240 g cukru pudru,
  • 140 g białek,
  • szczypta soli,
  • 8 g cukru.

Ubijamy białka na sztywno, powoli dodajemy 8 g cukru ciągle ubijając. Tak powstałą pianę dodajemy do migdałów, cukru pudru i soli. Delikatnie ale dokładnie mieszamy szpatułką. Z masy wyciskamy szprycą kółeczka na blaszkę wyłożoną pergaminem. Odstawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej. Muszą wyschnąć! Możemy wykorzystać Masę Ganache.

10 minut w 180 stopniach.

Tak, ja też uległam czarowi a może smakowi? tych uroczych, słodkich, francuskich ciasteczek. Dużo się o nich wcześniej naczytałam, że nie są wcale takie łatwe do wykonania. Robiłam je pierwszy raz i właściwie największą trudność sprawiło mi uzyskanie jednakowej wielkości, gdyż masa jest dość płynna i szybko się rozlewa. Wyszły baaardzo delikatne i dosłownie rozpływały się w ustach. Do połowy ciasta dodałam pół łyżeczki kawy mielonej, a do drugiej części pół łyżeczki kakao więc mieliśmy dwa smaki. Są to małe bombki kaloryczne ale smak mają jedyny w swoim rodzaju …





 




Chcesz być na bieżąco, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.